nieuws

06 oktober.
2023

Wonen aan de Oude Leiearm

Verschenen in Bouwen Aan Vlaanderen nummer 4 2023

Tekst Kris Vandekerckhove    |    Beeld Klaas Verdru

 

Op de voormalige stadsgassite in Deinze werd een nieuw woonproject met commerciële ruimte gerealiseerd, bestaande uit twee hoofdvolumes met elk hun eigen kenmerken en plattegrond. Tussen de twee gebouwen, ontworpen door a154 architecten, werd een openbare doorgang gecreëerd die uitmondt bij een meander van de Leie, de Oude Leiearm.

Beide gebouwen, A en B, herbergen samen 68 appartementen en horecagelegenheid en delen een ondergrondse parkeergarage waar werd gezorgd voor natuurlijke lichtinval. Grote slaapkamers en grote terrassen kenmerken de appartementen. 

De twee volumes ambiëren elk hun eigen doelgroep. Zo werd gebouw B iets luxueuzer uitgerust dan gebouw A. De westvleugel van gebouw A werd op zijn beurt iets royaler vormgegeven dan de oost- en noordvleugel. 

“Beide gebouwen werden iets hoger geplaatst ten opzichte van de omliggende omgeving. Daardoor bieden de appartementen op de begane grond een bel-etagegevoel en kon er in de horecaruimte en de gemeenschappelijke polyvalente ruimte een extra hoge verdieping worden gecreëerd. Bovendien kregen sommige ingangen op die manier een stedelijke grandeur”, vertelt Olivier De Meulemeester, partner bij a154 architecten.

“Gebouw A, grenzend aan de Louis Dhontstraat, kent een U-vormige planopbouw waarbij elk deel van de U-vorm een andere kroonlijsthoogte kreeg. De basishoogte telt 3 bouwlagen, maar één vleugel van de U-vorm is 8 bouwlagen hoog. Langs de Louis Dhontstraat werd de basishoogte dan weer gereduceerd naar een laag, om bezonning in de straat en belichting van de twee andere vleugels van de U-vorm te garanderen. Het volume werd dus doordacht en zorgvuldig ingebed in zijn omgeving.”

“Gebouw B kent een rechthoekig grondplan. Ook dat gebouw kent wisselende kroonlijsthoogtes. Het laagste stuk, met 3 bouwlagen, is gericht naar gebouw A, de andere zijde – de zuidzijde – telt 8 bouwlagen.”

Prominent groen

Groen speelt een prominente rol in het project. Olivier De Meulemeester: “Niet alleen werd de binnentuin met zorg vormgegeven om vol zicht van de ene vleugel van gebouw A naar de andere te voorkomen, ook de voortuinen werden voorzien van aanplanting.”

“De daktuin op de lage vleugel in de Louis Dhontstraat voorziet dan weer in plantvakken voor bloemen en groenten die door de bewoners, een vzw die werkt rond tuinieren en/of de uitbaters van de horeca in het project gekweekt kunnen worden voor eigen gebruik. Er kwam eveneens een serre op de dakakker.”

Traditioneel Vlaams metselwerk

Over de twee bouwvelden heen werd dezelfde bouwdetaillering voorzien”, gaat Olivier De Meulemeester voort. 

“Gestapelde platen in wit architectonisch beton kenmerken het gevelbeeld. De betonplaten geven de buitenruimtes vorm. De verticale stapeling van de horizontale platen in wit beton doet denken aan een mille-feuille.”

Tussen de witte platen kwamen verdiepingshoge ramen, om ook schuin afwaartse zichten mogelijk te maken. “De blinde stukken werden voorzien van gevelmetselwerk naar Vlaamse traditie, in witte genuanceerde tint. Door de oversteek van de betonnen sierstukken werd brandoverslag voorkomen.”

“De ramen verschillen in breedte, maar royale daglichttoetreding kwam nergens in het gedrang. De Louis Dhondtstraat kreeg op het gelijkvloers op de uiteindes een heel opengewerkte gevel; aan de westkant voor de horecaruimte, aan de oostkant voor de polyvalente ruimte.”

Parkeergarage met lichtkoepels

Ook aan de ondergrondse bouwlaag werd veel aandacht besteed. “Lichtkoepels in de private binnentuin zorgen er voor natuurlijk licht. De parkeerplaatsen zijn ruim en er zijn ook zowel enkele als dubbele parkeerboxen beschikbaar. De uitgebreide fietsenstallingen in de ondergrondse laag zijn toegankelijk via een fietshelling. Bakfietsen kunnen op de begane grond worden gestald, naast de polyvalente ruimte”, besluit de architect.    

  • BOUWHEER Immogra (Gent)
  • ARCHITECT a154 architecten (Gent)
  • HOOFDAANNEMER(S) Jan De Nul (Aalst)
  • INGENIEUR STABILITEIT COBE (Brugge)
  • ONTWERP OMGEVING Daniël Ost (Knokke)