nieuws

02 oktober.
2024

Hospitaalsite Damme wordt gerenoveerd en vernieuwd

Bouwkroniek 30/09/2024

Foto's | © noAarchitecten x ectv architecten 

De langverwachte reconversie van de historische site rond het Sint-Janshospitaal in Damme kan starten. Naast een grondige restauratie van de historische gebouwen komen op de site 26 nieuwe huizen en appartementen.

 

Voor dit ambitieuze project slaan de Stad Damme, de projectontwikkelaar Global Estate Group en de bouwgroep Monument de handen in elkaar via een publiek private samenwerking (PPS). Op de site zullen veertien huizen, negen appartementen, twee duplexappartementen en een studio gebouwd worden. Daarnaast wordt de Sint-Janssite, mét binnentuin, publiek toegankelijk via de Kerkstraat met een nieuwe steeg voor voetgangers.

De eerste stap is de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw. Gelijktijdig wordt het subsidiedossier voor de restauratie van de toren en ruïne opgemaakt. Na een goedgekeurde omgevingsvergunning voor het nieuwbouwproject kan men van start gaan met de afbraakwerken en het archeologisch vervolgonderzoek. Dat zal ten vroegste medio 2025 beginnen en zal vermoedelijk een jaar of langer duren.

Wat de restauratie betreft, pakt Group Monument in eerste instantie de kerktoren en de ruïne tussen de toren en de kerk aan. Vooral de restauratie van de toren is dringend. Vanop de toren heb je een prachtig uitzicht over Damme en de polders rondom, en de bedoeling is dan ook om dit uitkijkpunt in zijn glorie te herstellen.

 

 

© noAarchitecten x ectv architecten © noAarchitecten x ectv architecten © noAarchitecten x ectv architecten
© noAarchitecten x ectv architecten